Ediciones del Subsuelo ha publicado recientemente el libro "Archipiélago. Retrato polifónico de Rafael Argullol", que reúne trabajos de diversos autores, de ámbitos muy diversos, sobre este filósofo, ensayista, poeta y narrador barcelonés.

Gran èxit en la presentació del llibre de ORIOL ALONSO CANO (ARCHIPIELAGO) retrato polifònic de Rafael Argullol

Gracies a totes les persones que tan be ens esteu atenen, una Gran Editorial em un Gran recorregut de prosperitat per la seva inquietud:

 

Laura Claravall, editora, entrevistada...

1º Laura Claravall, editora i impulsora d´aquesta jove editorial que ja coneix el món de la cultura, per què en hores baixes un risc tant alt?

El millor moment per emprendre un projecte és sempre quan tu consideres que estàs preparat, independenment de les circumstàncies. Si hagués hagut d´esperar que passs﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽és la crisi encara no hauria nascut Ediciones del Subsuelo. Jo sempre dic que l´avantatge d´haver començat en una època difícil és que tens moltes més possibilitats de que les coses vagin a millor.

 

2º És un risc el que vostè fa, perquè ens està sorprenent, en una lectura tan rica en continguts amb uns autors la majoria desapareguts.

 

No tots els autors del catàleg de Subsuelo han desaparegut, n´hi ha bastants que encara són vius, i esperem que segueixin així molt temps. El motiu principal de que formin part d´aquest catàleg és que, ja sigui en el camp del assaig o en el de la narrativa, considero que la seva obra aporta una visió diferent sobre les coses que pot enriquir al lector. Hi ha moments en els que tots necessitem llibres per passar l´estona o que ens expliquin una història que ens conmogui o ens diverteixi, però també hi ha molts moments en els que busquem alguna cosa més, fer un pas més enllà o plantejar-se les coses d´una altra manera. Aquesta és la necessitat que pretenen cobrir els llibres de Ediciones del Subsuelo.

3º Llibre del que voldríem parlar, un retrat  polifònic  de Rafael Argullol.

 

Aquest és un projecte que em va proposar l´Oriol Alonso Cano i que de seguida em va entusiasmar. Em va semblar molt original la manera de plantejar el retrat d´una personalitat de la cultura a través dels ulls de persones que en alguna ocasió han col·laborat amb ell. El llibre havia de reflectir la sensibilitat amb la que cada col·laborador va participar en aquest projecte. Per això l´aspecte visual adquireix una importància cabdal. Per altra banda, amb la tria d´un fragment d´una obra del Rafael Argullol i d´un altre de qualsevol altre autor s´estableix un diàleg entre cada col·laborador i el mateix Rafael Argullol.

4º Com em definiria  al Oriol  Alonso Cano, que en definitiva és corresponsable junt amb vostè de que el llibre hagi surtit a la llum.

L´Oriol és una persona que quan s´entusiame per un projecte sap transmetre als altres aquest entusiasme. S´ha implicat a fons en aquest llibre i ha fet una feina enorme per contactar amb els col·laboradors, estar a la seva disposició si tenien algun dubte, coordinar tot el projecte i estar sempre disposat a explicar-lo a la gent i per tant a donar-lo a conèixer. Si hagués de destacar només una parell de qualitats jo destacaria d´ell la seva generositat i el seu rigor. Treballar amb ell ha sigut un plaer i una experiència molt enriquidora per mi.

 

5º  Com veu en aquest moment el món del llibre?

 

El llibre sempre ha hagut de superar entrebancs, ja sigui una crisi econòmica, la quantitat de gent que llegeix habitualment, els canals de difusió del llibre, els nous formats, la concentració del mercat… però sempre s´en surt, perquè la gent necessita el coneixement que aporta una bona novela o un bon llibre d´assaig. Tots els que formem part d´aquest món hem d´adaptar-nos a les circumstàncies per poder seguir fent i donant a conèixer els autors que considerem rellevants.

 

 

 

6º    ARCHIPIÉLAGO,  acaba i enceta un any,  per el que està testant, com ho veu i a quin tipus de lector creu que pot anar més dirigit?

 

Aquest és un llibre que pot interessar tant a un lector que coneix bé la obra de Rafael Argullol i vol veure´l des d´un altre punt de vista, com a algú que encara no l´ha llegit i té la possibilitat de començar a entrar en la seva obra a partir dels fragments que ha triat cada col·laborador. Es tracta d´un experiment en forma de llibre que, gràcies a les imatges triades per cada un des artistes i teòrics que hi ha participat, té una gran plasticitat.

 

7º  Finalment quines sorpreses ens convida a destapar?

 

Les novetats més immediates són dos llibres per la col·lecció Assaig. El primer d´ells que és a punt d´arribar a les llibreries, es titula Los judíos vieneses en la Belle Époque, del germanista francès Jacques Le Rider. És un assaig, per una banda sobre els motius i característiques del increment de la població jueva atreta per la ciutat de Viena de finals del segle XIX i començaments del XX, i per altra banda és un recull d´una sèrie de retrats de les principals personalitats jueves del món de la literatura, com Schnitzler o Sweig, de la música, com Schönberg, de la psicoanàlisi, com Freud...

 

La següent novetat, per la diada de Sant Jordi, és un excel·lent assaig sobre Shakespeare, escrit pel filòsof nord-americà Stanley Cavell, de qui s´han traduït alguns llibres sobre la relació entre el cinema i la filosofia. És un assaig format per set breus assajos sobre els drames de Shakespeare.

 

 

 

 

Sorprenen llibre de el Filósofo Oriol Alonso Cano y la Editorial Subsuelo

Oriol Alonso Cano


Oriol Alonso Cano, autor y coordinador de Archipiélago. Retrato polifónico de Rafael Argullol, es filósofo, escritor, profesor y articulista en diversos medios de comunicación. Doctor en Filosofía, así como grado en Psicología, ha realizado múltiples estudios y trabajos de investigación que han sido publicados en revistas especializadas y forma parte de diversos proyectos culturales. Es autor de Encarnaciones del capitalismo (Carena, 2014) y Experiencia de ausencia (Anthropos, 2015).

1º  Parlem del llibre,  per què un retrat polifònic envers Rafael  Argullol?

 

En Rafael és una de les figures culturals més rellevants del nostre país i em sobtava que no hi hagués cap intent de conciliar en una obra diverses visions dels seu pensament. L’absència d’aquestes referències va fer que em llancés.

 

2º   Com a estat el treball de reunir tantes persones

 

 

 

Ha estat un treball que des de el primer moment he comptat amb la complicitat de tothom. Primer en Rafael, després l’editorial i finalment a tots el col·laboradors. De tots ells únicament tinc paraules d’agraïment i estima per la seva ajuda i fraternitat.

3º  Deuen ser molt amics per que li dediqui un llibre i reuneixi  a tanta gent...

 

En Rafal és el meu mestre. M’ha ajudat i m’ajuda a orientar-me, la qual cosa ho diu tot de la relació.

 

4º Per fer l’epíleg deu conèixer molt be al personatge...

 

L’epíleg és una biografia d’en Rafael des de una vessant narrativa. Conec molt bé a en Rafael i sobretot la seva trajectòria intel·lectual.

 

 

 

5º   Pintura, Retratés, Dibuixos, expliqui’m que representen. És un llibre una mica difícil...

 

 

 

L’objectiu era que es copses l’essència d’en Rafael mitjançant fragments de la seva obra, d’altres autors i imatges que, pels col·laboradors. Volia que es simbolitzes la seva essència des de la virulència del fragment i de la imatge perquè això és ser més fidel a l’esperit d’en Rafael.

 

6º  Laura  Claravall,  i  Xavier Grass  l’han recolzat molt en aquesta aventura del llibre. Com a estat la relació?

 

Per dur a terme un projecte com aquest necessitava l’editorial perfecte i Ediciones del Subsuelo ho va ser i ho és des de el primer instant. La història va començar quan, passejant per una llibreria, vaig veure un llibre fantàstic de Gabriel Liiceanu envers Cioran, que havia editat Ediciones del Subsuelo, i a partir d’aquell moment em vaig enamorar de l’editorial. Vaig escriure a la Laura presentant-li el projecte i, això és el més encomiable, després de prendre un cafè, i sense cap estructura final del llibre ni col·laboradors confirmats, es va sumar al projecte sense dubtar-ho. Tant la Laura com en Xavi han recolzat el projecte com ningú ho podria haver fet. Agraïment infinit és el que tinc per ambdós.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7º Mes de 40  col·laboradors també aporten el seu granet en aquesta espècie de Premi per en Rafael Argullol...

 

 

 

Tots ells han estat generosos, còmplices i han realitzat una aportació a l’obra admirable. A més a més, tots han respost d’una manera entusiasta envers el projecte.

 

 

 

 

 

 

 

8º     Es aquet llibre un Homenatge a la Cultura o al Personatge?

 

 

 

Sobretot el que no és, és un llibre d’homenatge. És un llibre de visions, un jocs de miralls on intervé tothom: autor, col.laboradors, editors, en Rafael i els lectors.

 

 

 

També és un cant a l’art per l’edició, la qualitat, la realització, l’esforç d’artesania que ha significat per a tothom fer-lo.

 

 

 

 

 

 

 

9º     El teu si no recordo malament tercer o quart llibre

 

 

 

Strictu sensu no és un llibre meu. Però seria el quart.

 

 

10º            T’has sentit realitzat? has tas pensant  que  serà el proper ?

 

 

 

Tinc un projecte de novel.la a punt de finalitzar. Això serà el més proper. Després tinc molts projectes en ment que espero poder realitzar-los en els pròxims mesos.

 

Alejandro Häsler

No obstante, esta paradoja del remolino concernía a la mayoría de las actitudes:
era tan bella la forma del remolino, tan hermoso su movimiento, tan embriagador
su vórtice, signos todos de la desaparición de un mundo y el advenimiento de otro,
que apenas teníamos ojos para reparar en los restos de las naves que naufragaban,
y a nuestros oídos el estruendo, en lugar de ser el sonido inquietante de quiebras
irreparables, era la melodía entonada por las ninfas que anunciaban los tiempos
mejores, aquellos que nos traerían perpetuamente celebración y descubrimiento.
Y ante la turbia magnificencia del remolino, todo sacrificio era deseable.
Visión desde el fondo del mar
 

 

 

Alejandro Häsler, Homenaje a Tarkovski, 2000, colección privada

 

El drama ha terminado. Entonces ¿por qué se adelanta alguien? Porque uno sobre
-
vivió al naufragio. Ocurrió que, después de la desaparición del Parsi, yo fui aquel a
quien el Destino ordenó tomar el lugar del remero de proa de Ahab, cuando éste
asumió el puesto vacante: el mismo que, cuando en el último día tres hombres
fueron lanzados del bote sacudido, cayó por la popa. Así, flotando al margen de la
escena sucesiva, y observándola por completo, cuando me alcanzó la succión se
-
miextinguida del barco, fui atraído entonces, pero despacio, hacia el abismo que se
cerraba. Cuando lo alcancé, se había convertido en un charco cremoso. Entonces,
giré y giré como otro Ixión, siempre contrayéndome hacia la negra burbuja, como
un botón, en el eje de ese círculo lentamente rotatorio. Hasta que, al alcanzar ese
centro vital, la burbuja negra reventó hacia arriba, y el ataúd-salvavidas, liberado
ahora por razón de su ingenioso resorte y, subiendo con gran fuerza debido a su
gran flotabilidad, salió disparado y quedó flotando a mi lado. Sostenido por ese
ataúd, durante casi todo un día y una noche, floté por un océano blando y funéreo.
Los inocuos tiburones pasaban a mi lado como si llevaran candados en la boca; los
salvajes halcones marinos navegaban con picos envainados. Al segundo día, un
barco se acercó, y por fin me recogió. Era el Raquel, de rumbo errante, que retroce
-
diendo en busca de sus hijos perdidos, encontró sólo otro huérfano.

                                 

Herman Melville
Moby Dick