El cos flotant d’un home sense vida a les aigües del moll de Tarragona, l’arribada d’una immigrant peruana a l’aeroport de Barajas i la primera classe de ioga d’una noia de bon veure. Vet aquí l’inici desconcertant d’aquesta novel·la.

La crisi, els paradisos fiscals, l’especulació urbanística, el món de la droga i la impunitat són elements destacats de l’obra que aniran empenyent els seus protagonistes per camins atzarosos, imprevisibles.

En aquest context, Roxana, filla del Llac de l’Inca, compartirà amb els lectors la força de la seva passió, els sofriments que l’acompanyen i el neguit de l’enyorança. El contrapunt a la Roxana ens ve de la mà de l’Ignasi Torres, un constructor immobiliari fet a si mateix, divorciat, home contradictori, incapaç de trobar l’estabilitat amorosa.

Racons, edificis, carrers, places i barris de la ciutat de Tarragona; el Carmel barceloní; el Priorat vinícola; la Lima fosca del pisco sour o el llac sagrat de l’altiplà andí són alguns dels indrets per on transiten els personatges.


VALENTI FAINE:
combina sàviament algunes pinzellades del gènere negre, tan en voga ara mateix, amb la sensibilitat que caracteritza l’autor a l’hora de relatar històries amoroses poc usuals, com demostra.
El lector tindrà amb l’ai al cor una colla de capítols: cenyit a l’exigència d’un relat d’intriga, la Tarragona dels especuladors immobiliaris i els altiplans del Perú.
l'autor sap posar aquest ganxo al servei d'una història que s'abandera, com a element més remarcable, de la construcció d'uns personatges que es fan creïbles i entranyables per la seva normalitat. Les escenes amoroses és el de destacar-ne els intens en moments importants de la historia

Amb dits de molsa el autor

Alfons Cama i Saballs
Vaig néixer a Calonge (Baix Empordà), l’any 1952. Als deu anys em vaig traslladar a viure a Palamós. Hi vaig estudiar el batxillerat elemental als germans de la Salle. Vaig cursar el batxillerat superior i el Preu als Maristes de Girona. Els estudis superiors d’enginyeria industrial els vaig fer a Barcelona. He treballat en diferents administracions públiques; actualment exerceixo de jubilat. Resideixo a Tarragona des de 1’any 1987.

El meu primer relat, El camí dels cirerers, transita per la vida de qui va ser el primer alcalde de la nova democràcia en un poble imaginat de la geografia catalana, amb moltes pinzellades dels meus records d’infantesa.

Un pessic a l’ànima és la meva segona novel·la. Publicada per l'Editorial Gregal. Una incursió en l’existència del doctor Martí Pijoan que, com jo mateix, fa camí per la vila de Palamós i les ciutats de Girona i Barcelona. Un passeig per les seves vivències d’adolescència, de joventut i de descobriment. Dins d’una societat en ple canvi polític i de transformació de classes socials durant l’última meitat del segle passat.

A finals d'octubre será a les llibreries Amb dits de molsa, la meva tercera novel·la, una historia d'immigració, de relacions humanes i d'amors per interès.

Amb dits de molsa és el teu tercer llibre?

 

Sí, aquesta és la tercera novel·la que he publicat. La primera, El camí dels cirerers, va ser una novel·la autoeditada, esquitxada de records d’infantesa; la segona, Un pessic a l’anima, també publicada per l’Editorial Gregal: una història en què, a través de dues famílies, la de l’amo d’una fàbrica de suro i la del seu encarregat, es trama un relat on es descriu la transformació de les classes socials de l’última meitat del segle passat, i, com a fons, l’activisme polític del postfranquisme.

 

Calongí, Palamosí o Tarragoní?

 

Vaig néixer a Calonge, vaig anar a viure a Palamós amb 10 anys i he passat els últims 27 anys de la meva vida a Tarragona. O sigui: infantessa a Calonge; adolescència i joventut a Palamós; maduresa a Tarragona, havent passat, també, per Girona i Barcelona i Palautordera.

 

Carmel i Perú quina similitud hi ha en aquesta teva última novel·la?

 

Amb dits der molsa és una novel·la sobre immigració. L’actual, a traves d’una  noia peruana que ve a servir a Catalunya i que procedeix del que a Lima en diuen els «asentamientos humanos» i, també, la dels anys seixanta: alguns dels seus protagonistes són hereus d’aquell Carmel polsegós de les barraques i de la misèria.

 

Intriga, passió, amor, sexe...?

 

Sí, tot això també es troba en aquesta història. En el primer capítol, l’aparició del cos d’un home mort ens deixarà aspectants durant una bona part del relat. Passió, amor i sexe com en qualsevol història complexa de relacions humanes. En aquest cas, amb amors de veritat que confondrem amb els de conveniència. I, a més, amb una relació sensual molt especial on el goig dels sentits supleixen mancances insospitades.

 

No tots els casos es resolen, perquè?

 

Possiblement ens quedarem amb alguna incògnita al final de la seva lectura però, com diu el nostre detectiu de la novel·la, «són molts els casos policials que queden per resoldre, molts més dels que ens imaginem».

 

De punta a punta: de Palamós a Tarragona. I cada llibre hi porta una empremta.

 

Així és. Calonge es converteix en Sant Joan de Castelltort en la primera novel·la. Palamós, Girona i Barcelona són els llocs on transiten els personatges d’Un pessic a l’ànima. I la ciutat de Tarragona –sense descuidar el Carmel, el Priorat  i Perú– es pot considerar una protagonista més de Amb dits de molsa. No oblidant, però, que sempre ens situem en mons de ficció.

 

El llibre parla d’ una noia que surt del Perú i ha de deixar les seves dues filles allà.  Com te s’acut i perquè? Has conegut aquesta noia o és un persona de ficció?

 

És totalment de ficció. De ficció, però extreta de la dura realitat que tenim davant els ulls. Tots els personatges de la novel·la ben bé podrien ser personatges reals. La Roxana, una noia peruana que arriba a l’aeroport de Barajas; l’Ignasi, un constructor copejat per la crisi immobiliària; la Carlota, una jove de bon veure que inicia les seves classes de ioga... Vet aquí alguns dels personatges a l’inici del relat.

 

Una peruana de parla castellana d’origen quítxua, que intenta adaptar-se a la parla catalana. Tres idiomes?

 

Tot i que la novel·la està escrita en català em va semblar que havia de respectar el llenguatge de aquesta noia procedent de l’altiplà andí. De les vores del “Llac de l’Inca”, com s’explica a la novel·la. Per això, en els diàlegs, hi trobem reflectides aquestes variants lingüístiques. Per cert, revisades per algun meu tocayo peruà.

 

En els teus escrits hi ha escenes molt sensuals. És amor o només és sexe?

 

En les meves novel·les hi ha sexe com n’hi ha a la vida. Però m’agradaria puntualitzar dues coses. La primera, que les escenes de sexe serveixen per definir personatges i la seva forma d’actuar; no pretenc, ni tant sols, donar-hi visos de novel·la eròtica. La segona, que en les dues últimes he volgut tocar dos temes molt especials. L’homosexualitat durant el franquisme –sense escenes explícites–, en Un pessic a l’ànima; i la impotència i la manera de viure-la, sexual i/o sensualment, en Amb dits de molsa.

 

Ja deus tenir començat el quart llibre. Si és així, em pots delatar una mica de què parlarà?

 

Quan tens dins el cuquet de l’escriptura, és difícil de parar d’escriure. Vull intentar fer una història on m’acosti encara més als personatges. Un relat on sigui alguns d’ells qui ens digui el que sent, el que viu, el que pensa.

 

 

 

 

 

Agraïm la col.laboració de l´Editorial Gregal aixi com a l´autor Alfons cama per les seves atencions.

 

Amb dits de molsa