Felicitats a l'Editorial i al Segell, com no tots els seus treballadors, per la facilitat que ens donen per treballar, i l'esforç que sabem que suposa atendre infinitat de Mitjans Gràcies a tots

40 anys de la història recent a través de 800 tires de l'inigualable Peridis.
Recorregut de quaranta anys d'història recent d'Espanya a través de 800 tires publicades a El País, des de 1976-2016: la Transició, la Constitució, el cop d'Estat, el canvi, els anys del boom, l'esclat de la crisi i el desgovern actual.

Una manera de repassar la nostra història amb humor i ironia.
José María Pérez, Peridis, col·labora diàriament amb la vinyeta a EL PAÍS des de la fundació del diari en 1976. En aquella època, era un motorista qui anava a recollir les tires a casa o estudi per portar-les al diari. Després va arribar el fax i, més endavant, l'email. I és que tant Peridis com les seves vinyetes estan lligats a la història i evolució del diari.


En el seu nou llibre, La tira d'anys, publicat per Espasa, l'autor ha plasmat agudament el quotidià tràfec dels nostres polítics al llarg d'aquests quaranta anys. Es tracta d'un recull de les seves vinyetes a través de sis presidents del Govern: Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo Sotelo, Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy.
El conjunt de vinyetes que conformen La tira d'anys pot servir tant per satisfer la curiositat dels petits com per refrescar la memòria de la gent gran, ja que resumeix perfectament les fites de la Transició, la Constitució, el cop d'Estat, l'esclat de la crisi o el desgovern, sempre des de l'humor, la ironia i l'agudesa de Peridis. Durant la trobada, l'autor parlarà del seu procés de treball, la caracterització dels seus personatges o el seu llenguatge propi, amb el que es guanya la complicitat dels lectors.

Peridis 1976-2016

José María Pérez «Peridis» es arquitecto, dibujante y presentador en TVE de la serie Las claves del románico. Es el presidente de la Fundación Santa María la Real y colabora diariamente con su viñeta en El País.

 

 

 

El conjunt de vinyetes que conformen La tira d'anys pot servir tant per satisfer la curiositat dels petits com per refrescar la memòria de la gent gran, ja que resumeix perfectament les fites de la Transició, la Constitució, el cop d'Estat, l'esclat de la crisi o el desgovern, sempre des de l'humor, la ironia i l'agudesa de Peridis. Durant la trobada, l'autor parlarà del seu procés de treball, la caracterització dels seus personatges o el seu llenguatge propi, amb el que es guanya la complicitat dels lectors.

 

 

 

 

 

 

 

EL PAIS EL SEU DIA A DIA

 

 

En el mateix Diari del País Peridis afirmo el següent, aquest és un reflex dels comentaris en el mateix diari

 

"Sóc molt hipòcrita. Sóc més fals que la llet. Els tinc enganyats", ha afirmat Peridis, qui, tot i això, ha reconegut que té afecte a tots els personatges de les seves vinyetes, perquè li donen de menjar.

El dibuixant ha confessat que és "molt vague" i, per això, va pensar que havia de buscar-se una feina que "amb una idea i quatre vinyetes" li pagaran bé, i ha explicat que "el més difícil" de cada tira, que triga en realitzar com una mitja hora, és enviar-la al diari.

L'humorista no ha volgut revelar si algun dels seus personatges s'ha sentit ofès per les seves tires, tot i que sí ha dit que a Enrique Tierno Galván no li agradaven algun dels seus dibuixos.

Altres polítics, per contra, col·leccionen i guarden les vinyetes en les que són caricaturitzats per ell, que ha assenyalat que Santiago Carrillo li va confessar que al seu despatx no tenia ni a Marx, ni a Lenin ni Stalin, sinó a una de les seves caricatures.

Una de les que col·lecciona les tires de Peridis és Aguirre, qui ha indicat que té emmarcades diverses d'elles en el "únic despatx" que li queda.

La dirigent del PP ha agraït al dibuixant la simpatia i l'humor que ha rebut sempre en els seus acudits.

Segons ella, Peridis "està emparentat amb els grans humoristes de la nostra història" i és hereu de la tradició humorista de Cervantes.

Pel que fa a la classe política espanyola, Aguirre ha criticat el seu poc sentit de l'humor i la poca simpatia que tenen cap als seus adversaris.

"El que hi hagi sentit de l'humor és recomanable i que siguem capaços de riure'ns de nosaltres mateixos, i tractar amb més afecte als nostres adversaris", ha afegit.

Per això, l'expresidenta de la Comunitat de Madrid ha valorat la capacitat de Peridis d'analitzar la política de manera "amable, sense deixar de ser agut".

Salgado, que en les tires de Peridis solia aparèixer envoltada de brots verds, ha assegurat que "el lloc més arriscat, després del de president d'una comunitat de veïns, és ser ministre d'Economia i Hisenda", i que "tot govern és de coalició entre el ministre d'Economia i Hisenda i els altres ".

Segons l'opinió de l'exvicepresidenta de l'Executiu amb José Luis Rodríguez Zapatero, les tires de Peridis mostren que no hi ha superherois i que els polítics són "éssers humans que tracten de fer alguna cosa pels altres"

 

 

 

 

 

 

 

OPINIO CONTRASTADA

 Un llibre un exemplar únic on Peridis »és arquitecte, dibuixant i presentador a TVE de la sèrie Les claus del romànic. És el president de la Fundació Santa Maria la Real i col·labora diàriament amb la vinyeta a El País.

Ens trasllada tot allò que ha passat amb l'humor i la sàtira que el caracteritza felicitats com no a tota l'editorial o al segell que va impregnar de records un gran llibre que vindrà meravellosament bé a les Prestatgeries de qualsevol casa i com no a les Biblioteques del gran record