El editor de Amsterdam, Miquel Adam, ha anunciado en el mismo acto algunas de las novedades de otoño del sello, entre ellas una novela de carácter histórico de Carme Martí, biógrafa de la superviviente de los campos nazis Neus Català; "El desgel", debut de la holandesa Lize Spit; "Els setze arbres del Somme", del noruego Lars Mytting; y "La casa dels noms", del irlandés Colm Toíbín.

Una història vibrant de recerques desesperades, d’amor i de pèrdua i un memorable recorregut vital a través de tres generacions d’una família marcada per la cruenta història d’Europa. Els setze arbres del Somme és, també, un gran cant a la bellesa de la natura.

El jove Edvard està predestinat a una vida dedicada a la cura de la granja del seu avi. Cultivarà patates. Cuidarà ovelles. Veurà com passen els dies a una distància prudencial del remot poble de Saksum... Però en la consciència d’Edvard bull el desig de comprendre els motius i les circumstàncies de la mort dels pares vint anys enrere en una petita localitat del nord de França, i de la seva pròpia desaparició durant quatre dies fins que el van trobar a un centenar de quilòmetres del lloc dels fets.

La descoberta d’una sèrie de cartes i documents, i sobretot l’aparició d’un taüt tallat de manera impecable, preparat per acollir el cos del seu avi, porten Edvard a emprendre la cerca d’una veritat que recorre la funesta —i èpica— història del segle xx, que comença i acaba als prats del Somme, on la vida s’alimenta de la mort dels combatents de la Gran Guerra i on les trinxeres són cicatrius perennes.

Quítame los tacones y volveré a ser princesa

Lars Mytting
Lars Mytting va néixer l’any 1968 a Fåvang, Noruega. Abans de ser un escriptor aclamat per la crítica del seu país, va exercir de periodista en al diari més important de Noruega, l’Aftenposten. Varofferet i Hestekrefter van ser les seves primeres novel·les, però va esdevenir un autor reconegut d’àmbit internacional pel seu llibre de no-ficció, El llibre de la fusta, un llibre únic, considerat la «Bíblia de l’slow life», editat en català a Ara Llibres. L’estil àgil i la bellesa descriptiva d’Els setze arbres del Somme confirmen Mytting com un gran narrador, una autèntica descoberta per fi a l’abast dels lectors en català.

Edvard creix en una remota alqueria de muntanya a Noruega amb el seu taciturn avi, Sverre. La mort dels seus pares, quan tenia tres anys, sempre ha estat envoltada en el misteri: no li han dit com o on va succeir i només té un record llunyà de la seva mare.

 

Però ell sap que el destí del germà del seu avi, Einar, està d'alguna manera lligat a aquest misteri. Un dia es lliura un taüt per al seu avi molt abans de la seva mort, una artesania meticulosa i bella. Potser Einar no està mort després de tot.

 

La recerca desesperada d'Edvard per descobrir els secrets tràgics de la família el porta en un llarg viatge, des de Noruega a les Shetlands, i als camps de batalla de França, fins al descobriment d'una herència molt inusual. Els Setze arbres del Somme tracten sobre l'amor per la fusta i la recerca d'un mateix, un conte bellament intricat i commovedor que abasta tot un segle.

 

Aunque se podría pensar, por el título, que esta es una novela de la Primera Guerra Mundial se centra en cambio en la misteriosa muerte de una joven pareja en 1971 en el sitio del campo de batalla de Somme. Su hijo, Edvard, está conformado por los secretos y silencios que se extienden más allá de la década de 1970 y de regreso a la Segunda Guerra Mundial. En noruego, el título de la novela es algo así como Nada con aquellos que están a punto de ofegarse.

Lar Mytting habló con Kate Evans desde un estudio en Elverum, Noruega.

Quin llibre tan notable. El adorava ... És un d'aquells llibres que he anat a casa per tornar a llegir fins a altes hores de la nit. Em vaig sentir incrustat en el món d'Edvard i en els seus pares i avis. Tinc una urgeix visitar Noruega i tornar a les Shetlands només per honrar aquest llibre "PATRICK Neale, Jaffe & Neale Booksellers

 

"Una narració tràgica i sorprenent sobre l'amor per la fusta, els secrets de la família i la recerca d'un mateix. Sobre el dolor, la pèrdua i l'amor ... Si Norwegian Wood no hagués fet a Lars Mytting una celebritat, aquesta novel·la serà "MAJA TROBERG DJUVE, Dagbaldet