No som més savis que els europeus que van veure com la democràcia cedia al feixisme, al nazisme o al comunisme al segle xx. L’únic avantatge que tenim és que podem aprendre de la seva experiència. I ara és un bon moment per fer-ho». Timothy Snyder, un dels intel·lectuals més prestigiosos dels Estats Units, planteja que la història ens ha de servir d’advertència per impedir l’avanç de la tirania en un moment en què l’ordre polític sembla amenaçat.

20 RECOMANACIONS DEL QUE PODEM APRENDRE DEL SEGLE XX ADAPTADES A LES CIRCUMSTÀNCIES ACTUALS.

«Un treball memorable fonamentat en la història i inspirat en la violenta urgència del i ara què». Carlos Lozada, The Washington Post «Aquestes 128 pàgines són un manual bàsic i breu de cada fet important de la història del segle passat del qual hauríem d’haver après i que sembla que hem oblidat». Tim Adams, The Guardian

20 lliçons que hem d'aprendre del segle XX.Un llibre cridat a ser el boom de la temporada». JORDI BARBETA

 

L'últim llibre de Timothy Snyder (Ohio, 1969) podria semblar menor, o en tot cas circumstancial en la seva indispensable obra assagística, però convé llegir-lo amb cura. Sobre la tirania és un llibre breu, sintètic, sobre els perills del populisme. Neix d'una indissimulada preocupació de l'autor amb la fràgil situació de la democràcia en països com Rússia, Hongria o Polònia, i sobretot del seu rebuig frontal, sense pal·liatius, al magnat que ocupa avui la Casa Blanca, a qui considera un veritable perill per a la convivència. Desfilen per aquí els messianismes nostàlgics, els replecs nacionalistes, la posverdad o la nova propaganda, davant la qual cosa Snyder elabora una llista de consells que van des del purament polític ( "Defensa les institucions") fins el cultural ( "Distánciate d'Internet. llegeix llibres ").

 

 

 

Però no és tan superficial com sembla. Cada consell va acompanyat d'un assaig, podríem dir, de "política comparada", que busca no tant forçar l'equiparació com sintetitzar el passat perquè el lector aventuri les seves correspondències. El resultat és estimulant.

 

 

 

La història ens serveix d'advertència, diu Snyder. Els pares de la Constitució Norteaméricana debatien les seves clàusules -aquesta arxifamosa contra la tirania- amb un llibre d'Aristòtil sobre la taula. Les expectatives de progrés de finals del XIX corren en paral·lel a les de principis del XXI; llavors van sorgir unes ideologies de masses que també van reaccionar a la globalització, i es va maltractar la llengua fins posar-la al servei de les ideologies dominants, com va deixar explicat Victor Klemperer. "No som més savis que els europeus que van veure com la democràcia donava pas al feixisme, al nazisme o al comunisme durant el segle XX", escriu l'historiador.

 

 

 

El lector de Snyder, autor al costat de Tony Judt de Pensar el segle XX, reconeixerà aquí i allà les seves conegudes tesis històriques, com la de que l'Holocaust es va produir sobretot en les rases d'Europa oriental: això li serveix per aconsellar a policies i militars que "siguin reflexius" si han d'anar armats, i que no abandonin mai l'ètica professional. Encara que aquí es podria respondre-li: ¿i què passa si l'ètica canvia, com va passar durant el Tercer Reich?

 

 

 

Hi ha un article antològic sobre la importància de la veritat, que acaba, rotund: "La posverdad és el prefascismo". El llibre és com una llarga columna d'opinió, però de diari anglosaxó: intel·ligent, associatiu, arbitrari, exagerat de vegades, provocador sovint i amb un estil al servei sempre de les idees.

 

 

 

opino de aprenet , valenti fainê

Un manual sobre com actuar davant l'abús del poder polític.

 Dóna vint mini resums de pocs paràgrafs cent vint-i-tres pàgines i la meitat buides entre principi de capítol i final de l'anterior) que són guies d'actuació il·lustrades amb exemples de les pàgines més negres de la història del segle XX, principalment el nazisme / feixisme i el comunisme. Els consells que dóna són de tota mena. Molts semblen obvis i altres ho són per poc que gratem, però crec que és important tenir-ho present. Ser conscients que el món democràtic occidental és una rara avis i que no pot suportar-ho tot, que cal cuidar les institucions i ser crític i valent contra el poder.