L’Editorial Gregal va aparèixer el maig del 2011 amb la voluntat d’afavorir el diàleg entre la literatura i la història. És per aquest motiu que en el nostre catàleg hi predominen les obres d’història, d’assaig i de narrativa històrica. Però també hem obert les nostres portes a la creació poètica, al testimoni social, a l’enginy dels relats breus i a la màgia dels àlbums il•lustrats. Set col·leccions que guarden un sol secret: remar a favor de la cultura entesa com la suma de totes les formes d’art, d’amor i de pensament; entesa com a sinònim i màxima garantia de llibertat.

A mitjan segle XIX, una baralla empeny l’Esteve a fugir del seu poble i embarcar-se cap a Cuba. Posteriorment, fa un viatge a l’Àfrica, on li regalen una esclava, la qual influirà decididament en la seva vida. Amb el casament amb una criolla rica, el seu ascens social en el món dels negocis és imparable. Compra un parell d’ingenios i entra en el món de la sacarocràcia.

Tot i que està casat, les dones són la seva passió; les amants i amigues l’acompanyaran sempre. La vida a la colònia, els negocis foscos, la corrupció i la política repressiva del govern espanyol són els elements que marquen la seva estada a l’illa. L’aixecament dels cubans contra la dominació espanyola el farà tornar finalment cap a Catalunya, on invertirà els diners en immobles i negocis i aconseguirà que ell i la seva família siguin acceptats i respectats per la burgesa societat catalana.

Tanmateix, la fallida d’un dels negocis i la traïció d’un amic el deixaran en una situació econòmica delicada. Així, quan creu que ho té tot controlat és quan començaran a complir-se els pronòstics d’una fetillera.

L'indià i l'ocell del bec daurat

Joan Manuel Rius Pantaleoni (Barcelona, 1941). Va estudiar la carrera de Dret, però circumstàncies familiars el van dirigir cap al món de la indústria i el comerç. Més tard, va realitzar cursos de direcció d’empreses a ESADE i IESE. El contacte amb el món dels negocis li ha permès viatjar i conèixer molts personatges i ambients diferents que, d’alguna manera, han tingut influència en la seva producció literària.

La història sempre té un cert protagonisme en les seves narracions, fet que ajuda a situar i ambientar els personatges en unes coordenades ben identificables.

Autor de vocació tardana, després de cursar estudis a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, ha publicat aquesta seva primera obra, L’indià i l’ocell del bec daurat.

L’autor ens submergeix en la Cuba colonial dels ingenios, els esclaus i els santeros, a través de la història d’Esteve Salvany, un indià decidit a triomfar a qualsevol preu.
 

La sorprenent trama amaga no pocs girs argumentals que mantenen la tensió al llarg de tot el llibre, sota l’advertiment permanent d’una profecia que amenaça en tot moment l’esdevenir de la història. Cadascun dels personatges que es relacionen amb l’Esteve, ja siguin amics i companys d’inversió, amos i patrons, rivals, esclaus o les omnipresents dones que envolten la seva vida, marquen un perfil propi que deixa al lector àvid de conèixer cada cop més elements de les seves vides. Rius no ens proporciona cap personatge pla, al contrari, tots els protagonistes de la novel·la, per breu que sigui la seva intervenció, estan dotats d’una personalitat pròpia, enriquida per les meticuloses descripcions de tot allò que els envolta.

 

Però l’element central del llibre, allò que minuciosament marca la narració és el destí. El fat, que tossudament manté el seu rumb per molt que els imprevistos semblin jugar a la contra.

 

 

 

A mitjan segle XIX, una baralla empeny l'Esteve a fugir del seu poble i embarcar-se cap a Cuba. Posteriorment, fa un viatge a l'Àfrica, on li regalen una esclava, la qual influirà decididament en la seva vida. Amb el casament amb una criolla rica, el seu ascens social en el món dels negocis és imparable. Compra un parell d'ingenios i entra en el món de la sacarocràcia.
Tot i que està casat, les dones són la seva passió; les amants i amigues l'acompanyaran sempre. La vida a la colònia, els negocis foscos, la corrupció i la política repressiva del govern espanyol són els elements que marquen la seva estada a l'illa. L'aixecament dels cubans contra la dominació espanyola el farà tornar finalment cap a Catalunya, on invertirà els diners en immobles i negocis i aconseguirà que ell i la seva família siguin acceptats i respectats per la burgesa societat catalana. Resultado de
 imagen de FOTOS DE ESCLAVAS INDIANAS DEL SIGLO XIX
Tanmateix, la fallida d'un dels negocis i la traïció d'un amic el deixaran en una situació econòmica delicada. Així, quan creu que ho té tot controlat és qu

Rius posseeix l’habilitat de compondre un llibre que, entre tantes peripècies reté la inusual capacitat de reflexionar sobre la vida, sobre les aspiracions truncades i sobre els somnis albirats que, un cop convertits en realitat, plantegen insospitats pensaments al voltant de si el que realment ambicionem és el que veritablement ens satisfà. En aquest llibre es fa certa l’afirmació “vigila amb el que somnies, no sigui que esdevingui realitat”.

 

 

 

La coherència narrativa s’intueix ja des de les primeres pàgines i conformen una història d’aventures, traïcions, desafiaments, negocis arriscats, i sobretot avidesa de poder, mesclat amb un afany de riqueses i una inabastable ànsia de poder. Les escasses 300 pàgines es fan curtes.

 

 

 

En definitiva es tracta d’una lectura molt i molt recomanable per tots aquells que vulguin endinsar-se en una història que gira entorn del món colonial, sovint prou desconegut per la nostra contemporaneïtat i que ens mostra que, potser, no tots els temps passats van ser millors.

 

 

an començaran a complir-se els pronòstics d'una fetillera.

 

Breó recopilación de opinió sobre tan magnifica historia felicitas...VALENTI FAINÊ

 

La època en la qual fer negocis era sinònim de valer-se de qualsevol mitjà per fer diners, sense importar si es tractava de cabotatge de contraban, compravenda d’éssers humans o tràfic d’opi, tot el llibre, sota l’advertiment permanent d’una profecia que amenaça en tot moment l’esdevenir de la història. Cadascun dels personatges que es relacionen amb l’Esteve, ja siguin amics i companys, amos i patrons, rivals, esclaus o les omnipresents dones que envolten la seva vida, marquen un perfil propi que deixa al lector àvid de conèixer cada cop més elements de les seves vides