L’Editorial Gregal va aparèixer el maig del 2011 amb la voluntat d’afavorir el diàleg entre la literatura i la història. És per aquest motiu que en el nostre catàleg hi predominen les obres d’història, d’assaig i de narrativa històrica. Però també hem obert les nostres portes a la creació poètica, al testimoni social, a l’enginy dels relats breus i a la màgia dels àlbums il•lustrats. Set col·leccions que guarden un sol secret: remar a favor de la cultura entesa com la suma de totes les formes d’art, d’amor i de pensament; entesa com a sinònim i màxima garantia de llibertat.

Novel·la de caire biogràfic inspirada en la mare de l’autora.

El llibre gira a l’entorn de l’Harmonia, una dona que, acabada de diplomar, inicia la seva carrera docent a Argençola durant la dècada dels 40. La trama es construeix hàbilment a partir de petits episodis aleatoris de la seva vida relatats, ara per ella mateixa, ara pels personatges que li són propers.

L’argument s’organitza en blocs seqüenciats cronològicament a partir de les destinacions que l’Harmonia té al llarg de la seva carrera professional. És un llibre que es fa més i més entranyable a mesura que avancen els capítols (episodis, hauria de dir), i que complaurà enormement, sobretot, una certa franja de lectors, pels records que els evocarà.

Un llibre que té el gran mèrit d’establir ponts entre la biografia personal i la compartida, aquella que nodreix l’imaginari col·lectiu d’una generació marcada per la postguerra. Un homenatge als mestres i, sobretot, a les mestres que van saber mantenir i encomanar el somriure als seus alumnes enmig de la grisor i la repressió.


Recull “La mestra”, Editada per Gregal, va ser finalista del premi de Memòria Històrica Romà Planas i Miró

Rosa Maria Pascual és veïna de Cardedeu. Ha treballat de mestra durant trenta anys i ara està jubilada, però és la responsable del taller d’escriptura TeC–CA i de clubs de lectura on promou tertúlies literàries. Forma part del GEM, Grup d’Escriptors del Montseny, amb qui ha editat Montseny Màgic.

Ha elaborat llibres pedagògics que s’han publicat per aprendre jugant, com els de les col·leccions Pensem i Comptem, o Les lletres amagades, en la seva versió al castellà Letras con disfraz. En obra narrativa és autora de Tardor Roja; Un mar de boires, Premi Jalpí i Julià; Bell-lloc i altres contes de mestres i On vas, Irina?, finalista del Premi de Novel·la Històrica Gregal 2013. També ho és d’En Jordi i el drac, un conte infantil, i d’El racó dels Desitjos, una peça teatral. On vas, Irina? ha estat publicada en castellà per l’editorial Muñoz Moya.

La mestra. Amb el somriure als llavis s’inspira en la biografia La meva mare, la meva mestra, obra distingida per un jurat popular de la Roca del Vallès i finalista del premi de Memòria Històrica Romà Planas i Miró el 2013.

“La mestra”, Editada per Gregal, va ser finalista del premi de Memòria Històrica Romà Planas i Miró el 2013 i el passat 29 de maig, a les 7 de la tarda, la seva autora, Rosa Maria Pascual Sellent la va presentar a l’Ajuntament.

Rosa maria Pascual és ben coneguda a Cardedeu, els seus tallers d’escriptura al Casal de la Gent Gran, les col·laboracions en aquest periòdic i presència en tota mena d’actes relacionats amb la literatura van fer que fos molta la gent que anés a l’acte de presentació del seu darrer llibre.

“Escriure és un acte solitari i un dels millors divertiments que pots tenir és imaginar novel·les i contes més reals que les històries.” Amb aquesta frase es resumeix el plaer que és per a Rosa Maria Pascual el fet d’haver pogut concretar aquesta història que li és tan propera,
L’autora va parlar de la seva obra, d’aquest bateig emocionant que és presentar-la, va explicar el perquè d’alguns dels noms canviats i sobretot que aquesta obra és un tros d’ella mateixa, a part d’un homenatge a la mare, a la mestra. També va demanar que es posessin dempeus les persones que havien tingut contacte amb la mestra, i va ser molt emotiu veure com els personatges del llibre es trobaven amb l’autora. Així acabava la presentació aquest llibre, que no només és un tros de la història de Cardedeu, sinó un homenatge a la tasca de tants i tants mestres que han fet i fan molt per millorar la humanitat. Encara que sigui una tasca a mil anys vista. Rosa Maria Pascual ha treballat de mestra durant

El llibre gira a l’entorn de l’Harmonia, una dona que, acabada de diplomar, inicia la seua carrera docent a Argençola durant la dècada dels 40. La trama es construeix hàbilment a partir de petits episodis aleatoris de la seua vida relatats, ara per ella mateixa, ara pels personatges que li són propers.

L’argument s’organitza en blocs seqüenciats cronològicament a partir de les destinacions que l’Harmonia té al llarg de la seua carrera professional. És un llibre que es fa més i més entranyable a mesura que avancen els capítols (episodis, hauria de dir), i que complaurà enormement, sobretot, una certa franja de lectors, pels records que els evocarà.

Un llibre que té el gran mèrit d’establir ponts entre la biografia personal i la compartida, aquella que nodreix l’imaginari col·lectiu d’una generació marcada per la postguerra. Un homenatge als mestres i, sobretot, a les mestres que van saber mantenir i encomanar el somriure als seus alumnes enmig de la grisor i la repressió.

La mestra: un homenatge a les mestres de la postguerra