Manel Guirado
La discreció del ciutadà Josep Rondissoni és proverbial. Poca cosa se’n sap, d’ell, ni tan sols on va néixer. Estirant el fil de la seva biografia, però, descobrim que es va establir a Barcelona fugint de la Gran Guerra i que, tot i viure la República i la grisor del franquisme, se li desconeix cap adscripció política. Però un fet va marcar el seu destí: va ser deixeble d’un dels més grans xefs de tots els temps, Auguste Escoffier.

El misteri que envolta la figura del ciutadà Rondissoni, que tractem de resoldre en aquesta obra, contrasta amb l’empremta extraordinària que va deixar en la cuina catalana del segle XX. Va ensenyar a cuinar a centenars de senyores i minyones al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, i va tirar endavant una revista culinària pionera i avançada al seu temps: Menage. La seva cuina i els seus receptaris han estat d’una transcendència cabdal per a la cuina catalana moderna i han arrelat en l’imaginari col·lectiu de tot un poble, fins al punt que la realitat es confon amb la llegenda: ja els cuinàvem abans, o va ser Rondissoni qui va introduir els canelons a les taules catalanes?

El llegat de Rondissoni és un recull de les millors receptes que el gran xef va deixar per a la posteritat, que Manel Guirado contextualitza en el moment històric complex que va viure.

'El llegat de Rondissoni', de Manel Guirado

Soy Manel Guirado, profesor de cocina, sumiller y periodista gastronómico. Desarrollo cursos y talleres de todo tipo, desde uno de cocina japonesa o cata de vinos, hasta un maridaje de horchata con pistachos. Desde mi formación como comunicador me fui acercando peligrosamente al mundo de la gastronomía hasta no poder escapar de ella. Hoy día transmito mi adicción por el mundo, ya sea contando qué es el vino en ESADE o cómo se enrolla un makisushi en Delishop, o incluso escribiéndolo en El País, Time Out, Cuina o Delicooks. Y ahora, todo esto también es posible en tu casa, oficia o empresa.

Amb 'El llegat de Rondissoni' descobrireu la figura del cuiner i pedagog Josep Rondissoni, una persona fonamental per entendre la cuina catalana moderna, ja que com bé diu el seu subtítol és "El cuiner que va ensenyar a fer els canelons a tots els catalans".

Manel Guirado explica la vida d'aquest personatge, que feia classes de cuina a la Barcelona convulsa de mitjan segle XX, al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

Un llibre que us permetrà endinsar-vos en la cuina catalana i en la història de Barcelona: dos factors que aniran molt lligats.

Quin és el Plat Favorit dels Catalans?

A l'edició de 2016 el Plat Favorit de Catalunya va ser l'escudella i carn d'olla, que va imposar-se sobre tots els seus competidors en cadascuna de les fases. Enguany volem que torneu a decidir, però aquest cop, sobre quin plat us agrada més dels que han preparat els 22 restaurants que representen cadascuna de les 22 indicacions geogràfiques protegides (IGP) o denominacions d’origen protegides (DOP) que hi ha al país.

Així, des del 16 d'octubre i fins al 19 de novembre podreu dir-hi la vostra i votar a cuina.cat/platfavorit.

El funcionament

El concurs consta de quatre fases. La primera, l'eliminatòria, se celebra entre el 16 i el 25 d'octubre i acabarà amb els vuit plats que arribaran als quarts de final. De la segona, que es durà a terme entre el 25 d'octubre i el 2 de novembre, en sortiran quatre, i, de la tercera, que s'allargarà fins al 8 de novembre, dos. Aquests dos finalistes competiran fins al dia 19 per convertir-se en el Plat Favorit dels Catalans.

El resultat el coneixerem el dia 19 de novembre en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona, però fins aleshores es pot votar, cada hora, al web cuina.cat/platfavorit.

A més, a Twitter, a través de l'etiqueta #platfavorit podreu seguir el concurs i assabentar-vos de totes les novetats. Cada dimecres serem al programa 'Estat de Gràcia' per anunciar en directe els resultats de cadascuna de les fases.