El llibre mostra la Barcelona de principi del segle xx, a través de les imatges inèdites d’Adolf Mas (1860-1936), un dels primers periodistes gràfics del nostre país

Adolf Mas (1860-1936) va ser un dels primers periodistes gràfics del nostre país. Aquest llibre dóna a conèixer els seus reportatges

Adolf Mas (1860-1936) va ser un dels primers periodistes gràfics del nostre país. Aquest llibre dóna a conèixer els reportatges que va fer sobre la vida a la ciutat de Barcelona duratn el primer quart del segle XX i que es conserven a l'Arxiu Mas. en les fotografies seleccionades, escollides d'entre milers d'imatges del periode 1900-1917, es pot apreciar tant el procés de transformació de la ciutat com l'activitat al carrer i els esdeveniments socials.

"Barcelona 1900-1917", Blanca Giribet

Aquest llibre dóna a conèixer els reportatges que va fer sobre la vida a la ciutat de Barcelona durant el primer quart del segle xx i que es conserven a l’Arxiu Mas, pertanyent avui a la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic.

En les fotografies seleccionades, escollides d’entre milers d’imatges del període 1900-1917, pot apreciar-se tant el procés de transformació de la ciutat com l’activitat al carrer i els esdeveniments socials. Un patrimoni fotogràfic excepcional i en bona part inèdit fins ara, que alhora reivindica l’autoria de moltes imatges que fins avui havien quedat en l’anonimat.

 

Tant li feia un atemptat que un dinar de germanor, una cursa ciclista o les inundacions que l´octubre del 1907 van fer estralls a Súria. Reconegut per ser un dels cinc integrants de la llegendària expedició pel Pirineu que el 1907 va redescobrir el romànic català amb Puig i Cadafalch al capdavant; valorat per una producció ingent en el retrat del patrimoni històric espanyol i català; admirat per haver creat un arxiu amb 106.000 imatges que avui en dia conserva l´Institut Amatller d´Art Hispànic; el relleu de la seva obra pren una nova dimensió amb la publicació del llibre Barcelona, 1900-1917. Els reportatges d´Adolf Mas, on la historiadora de l´art Blanca Giribet afegeix als mèrits esmentats el rol d´haver estat un dels principals fotoperiodistes catalans d´inici del segle XX. Un testimoni a primera fila d´uns anys tan convulsos com informativament apassionants.

 

«No sabem quan va arribar a Barcelona», explica l´autora, besnéta de Concepció Mas Valls, que va ser la neboda d´Adolf Mas. La sortida de Solsona per instal·lar-se a la capital catalana és incerta –tot i que es pot datar al voltant del 1880– però decisiva en la trajectòria d´un fotògraf a qui Ramon Casas va dedicar un dels més de cent trenta retrats al carbó de la sèrie que va exposar l´octubre del 1899 a la Sala Parés. No era cap desconegut aquell professional que durant una dècada i mitja va treballar per a mitjans com La Ilustració Catalana i que va estar al peu del canó tant a l´hora de cobrir els estralls de la Setmana Tràgica com en el moment de plasmar la vida quotidiana dels barcelonins.

Regiô 7

 

Adolf Mas i Ginestà va néixer el 27 de setembre del 1860 a Solsona, i l´endemà va ser batejat a la catedral. Setè d´onze germans, va estudiar Lletres i Dret i va treballar com a procurador reproduint l´exemple patern. Una generosa donació econòmica el va deslliurar d´un servei militar que li tenia reservat un destí tan ingrat com les Filipines. «Coincidint amb la mort de la seva mare –el març del 1884–, decidí marxar de Solsona per instal·lar-se a Barcelona», explica Blanca Giribet. Citant el treball de Montserrat Blanch, que va dirigir l´Arxiu Mas i va conèixer Apolònia Castañeda, esposa d´Adolf, l´autora apunta que el biografiat també va treballar als magatzems El Siglo, on «segurament» va conèixer la seva futura muller. De la unió segellada el 1890 en van néixer Pelai Mas i Castañeda (1891-1954), que va seguir les passes del pare, i Màrius Mas i Castañeda (1896-1902), mort prematurament quan encara era un infant.