La cultura necesaria

Desde 1976 Crítica mantiene su vocación de construir una cultura libre poniendo al alcance del gran público obras de historia, filosofía, arqueología, política, antropología, economía y divulgación científica. Con más de dos mil títulos publicados, recibió en 2007 el Premio Nacional a la Mejor Editorial Cultural, que concede el Ministerio de Cultura.

editorial@ed-critica.es

Tras veinticinco años de investigaciones acerca de la Alemania nazi, con libros como Auschwitz, Laurence Rees culmina su obra con esta visión global, que Nikolaus Wachsmann, el autor de KL, califica como «una de las mejores síntesis de la historia del Holocausto».

Este es un libro que se basa en la larga experiencia de trabajo de Rees: en sus visitas a los escenarios originales y en sus búsquedas en los archivos, pero sobre todo en las conversaciones con centenares de supervivientes de los campos de exterminio, recogidas en entrevistas filmadas, muchas de las cuales aparcen aquí por primera vez. Rees nos cuenta esta historia desde sus orígenes, desde que el odio antisemita de los nazis animó las primeras persecuciones, hasta el hundimiento del Reich, en un relato que cobra una fuerza y una emotividad especiales al llegarnos puntuado por las voces de las víctimas y de los verdugos.

El Holocausto Las voces de las víctimas y de los verdugos

Laurence Rees educado en Solihull School y la Universidad de Oxford, es productor y director creativo en la BBC. Es autor y productor de series como World War II: Behind Closed Doors, War of the Century, Horror in the East o Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution'. Ganó el British Book Award for History Book of the Year en 2006 por el bestseller internacional Auschwitz: Los nazis y la ‘solución final´ (Crítica, 2005). Otras de sus obras son Una guerra de exterminio (2006), Los verdugos y las víctimas (2008), A puerta cerrada (2009) y El holocausto asiático (2009), todas ellas publicadas por Crítica.

De Wannsee al terror en ple funcionament

Els acords de Wannsee es suposen un punt d'inflexió per aplicar "la Solució Final al problema jueu", però Rees opina que no és tan crucial. "Hi ha una sèrie de moments que contribueixen a l'escalada que dóna lloc a l'Holocaust. Et pots remuntar a la gran explosió d'odi cap als jueus a Alemanya que va ser la Nit dels vidres trencats, el 1938. Després, amb la guerra, els nazis persegueixen una política de marginació antisemita i el 1940 sospesen enviar-los a Madagascar, que hagués estat gairebé un genocidi. després envaeixen la Unió Soviètica i comencen a matar milers de jueus a 1941 i després, amb una sèrie d'experiments improvisats de matança com els d'Auschwitz amb Zyklon B i el camp de Chelmno (Cracòvia), amb camions on gasean als jueus que arriben del gueto de Lodz. Tot això és abans de Wannsee. Després, en 1942 obren els camps d'extermini de Treblinka i Sobibór i en tardor tot aquest terror ja està en ple funcionament ".

 

Richard Baer (último comandante de Auschwitz), Josef Mengele (el Ángel de la muerte) y Rudolf Höss (anterior director del campo), de izquierda a derecha, en julio de 1944.

Richard Baer (último comandante de
 Auschwitz), Josef Mengele (el Ángel de la muerte) y Rudolf Höss (anterior director del campo), de izquierda a derecha, en julio de 1944.

 

Richard Baer (último comandante de Auschwitz), Josef Mengele (el Ángel de la muerte) y Rudolf Höss (anterior director del campo), de izquierda a derecha, en julio de 1944.

 

"Un historiador em va dir que no hi ha hagut un genocidi en la història que s'hagi frenat per falta de persones disposades a cometre un assassinat massiu. Hi ha moltíssimes disposades a això"

Sense oblidar l'odi racial, el supremacismo ari, l'enriquiment personal o el pur sadisme, un soldat del front oriental, Walter Fernau, li va oferir a Rees una raó "simple" per les atrocitats: "Si li dónes a una persona una arma i poder sobre altres persones i després li permets beure alcohol, es converteix en un assassí ". Alcohol al marge, Rees cita a l'historiador Christopher Browning. "Em va dir que no hi ha hagut un genocidi en la història que s'hagi frenat per falta de persones disposades a cometre un assassinat massiu. Hi ha moltíssimes persones disposades a cometre.

Un soldado estadounidense, ante un tren cargado de reclusos muertos poco después de la liberación de Dachau. Habían
 salido de Buchenwald unas tres semanas antes.

 

"Ningú es coneix a si mateix" que va passar perquè no es repeteixi, Rwanda, Bòsnia, Cambodja ... proven que els genocidis es repeteixen. "És que molta gent no s'assabenta. Al Regne Unit, per exemple, som un país bastant inculte a nivell històric. La majoria de nens deixen d'estudiar Història als 13 anys. D'altra banda, la gent creu que la història es repetirà de forma exacta i no és així. l'Holocaust és la història sobre el que significa ser un ésser humà i del que és capaç la nostra espècie. és terrorífic. Esgarrifós. Algú va dir molt sàviament que una de les pitjors coses que van fer els nazis va ser portar al món el coneixement que això era possible ". I alerta:" Avui estem en una ciutat civilitzada on la gent es respecta però és així perquè no se'ns ha posat a prova. Tot és molt més fràgil del que pensem. Recordeu el que va dir Blatt: 'Ningú es coneix a si mateix'

GENOCIDIO NAZI, IMAGENES REALES DEL HOLOCAUSTO NAZI, CAMPOS DE CONCENTRACION