Lars Mytting, juntament amb Karl Ove Knausgård, és un dels màxims exponents de la narrativa escandinava. Amb El llibre de la fusta, un deliciós homenatge a la nostra relació amb la natura, ha assolit la condició de best-seller internacional.

Quan estem davant d’una llar de foc ens envaeix la dolça calma espiritual de veure dansar les flames i escoltar els espetecs de la fusta. És la culminació d’una mena de litúrgia mil·lenària que no comença en l’acte de disposar els troncs per poder encendre el foc a la primera, sinó que ens porta més enllà, quan les generacions que ens precediren van sembrar als boscos la llavor que ens donarà caliu en els dies freds de l’hivern. L’ésser humà ha acomplert amb abnegació absoluta des de l’alba del temps les feines de talar fusta i emmagatzemar-la. En l’imperi de la virtualitat, poques coses són més tangibles que una muntanya de troncs apilonats després d’haver estat talats a cops de destral.

El llibre de la fusta parla de l’amor pel treball i l’exercici manual. Del plaer que s’experimenta en estar en contacte amb el bosc i la natura, de l’instint atàvic de la supervivència i la protecció. És, també, un ric anecdotari sobre la figura del llenyataire —per exemple, en funció de com talla i apila la fusta serà obsessiu, sociable, inestable, mandrós o extravertit— i un impagable llibre pràctic que abasta tot el que es pot saber de l’univers de la fusta: des dels mètodes de talar, i les diferents qualitats de la fusta, fins als mètodes d’assecat i apilat de la llenya.

EL LLIBRE DE LA FUSTA

Lars Mytting

Lars Mytting (Fåvang, Noruega, 1968) trabajó como periodista y editor antes de dedicarse por completo a la escritura. En 2006 publicó su primera novela, Hestekrefter, que fue un éxito de ventas en toda Escandinavia, y en 2010 Vårofferet. El libro de la madera. Una vida en los bosques (Alfaguara, 2016, Libro del Año según Cinco Días) vendió más de 300.000 ejemplares solo en Suecia y Noruega, y se convirtió en una serie de televisión de gran audiencia. En el Reino Unido alcanzó los 100.000 ejemplares vendidos y obtuvo el British Industry Award. Los dieciséis árboles del Somme, ganadora del Premio de los Libreros de Noruega, es su última novela, que está siendo traducida en doce países y será llevada a la televisión por la productora de The Imitation Game.

Entre destrals i motoserres que talen freixes, roures, faigs i bedolls, ia bord d'un vell "Volvo", el noruec Lars Mytting s'ha endinsat en les tradicions del bosc per escriure "El llibre de la fusta", en el qual encoratja "actuar en col·laboració amb la naturalesa", segons explica a Efe.

 

"El llibre de la fusta. Una vida als boscos" és un cas insòlit: parla de foc i de llenya, està escrit per un dels millors literats noruecs, ha estat traduït a 16 idiomes i ha obtingut diversos premis.

 

"Observar la natura com si fos un parc recreatiu, una mena de Disneyland, és el nostre major error", assegura Mytting (Favang, 1968) en aquesta entrevista amb Efe, en què justifica l'èxit internacional d'aquesta guia sobre la naturalesa humana, el capitalisme modern i l'ecologia que ha venut ja més de mig milió d'exemplars.

 

En el text, que ara tradueix al castellà Alfaguara, transmet els ensenyaments del seu propi viatge com llenyataire per a "acostar-se" al medi natural, en el qual descobreix com "cada arbre té la seva pròpia història i la seva identitat", una potencial font d'energia amb la qual s'estableix una "connexió emocional" al treballar.

 

En aquesta obra, l'escriptor recorre les zones més fredes de Noruega a la recerca d'històries dels propis llenyataires sobre la tradició de fer foc amb llenya, un "passatemps" que "es remunta" als inicis de la història i que, en el extrem clima d'Escandinàvia, és la forma més usual de escalfar-se.

 

És també una guia sobre les pràctiques per a l'ús d'aquest recurs renovable, un manual d'instruccions i un exercici de meditació sobre l'instint humà de supervivència que inclou anècdotes i consells, com ara el procés pel qual es recomana triar marit segons el seu manera d'apilar la llenya.

 

Tot va començar per aquest novel·lista, guanyador del Premi dels Llibreters de Noruega, en observar el treball del seu ancià veí amb la llenya a l'hivern, un "Hemingway de la fusta" segons les seves paraules, després de la qual cosa va tractar d'investigar sobre la cultura del home en relació amb la natura.

 

"Cada vegada ens acostem més a les ciutats i ens vam separar més del nostre medi natural", reflexiona l'autor, que pretén impulsar aquest "acostament" del lector a aquest entorn a través de les seves pàgines, en què s'especifica diferents mètodes per "col·laborar "amb els éssers vius" amb els quals convivim ".

 

Més que una guia sobre el "slow-living" o els hàbits del medi rural, "El llibre de la fusta" és "una forma de contacte" amb aquest altre tipus d'existència amb el qual somien "els llenyataires de sofà", sosté el novel·lista.

 

El noruec creu que, "sense ser utòpic", és possible canviar l'estil de vida dels ciutadans de les grans urbs per tornar a "aferrar-nos" als orígens dels aliments, per comprendre millor "els valors" de la vida rural amb l'objectiu de "fer-nos millors ecologistes".

 

El seu llibre, guanyador del British Book Industry Award al Millor Llibre de No Ficció de l'Any i en procés de convertir-se en una sèrie de televisió, té també una versió en ebook.

 

No obstant això, Mytting prefereix l'edició en paper perquè transmet "l'autoritat d'una obra acabada" en què "es poden deixar marques", com en l'arbre.

OPINIONS

 

La Editorial ARA LLIIBRES  assoleix un gran èxit editat de nou el llibre de la Fusta, casi mes de 500.000 mil exemplars des de la seva aparició, ara a readitat reditat y traduït per  MERITXELL SALVANY, mostra la vida y mort del  arbre, las fotografies que acompanyen el llibre

 

 

 

La primera novel·la de Lars Mytting, Horsepower (272 pàgines), va ser publicada per Gyldendal el 2006, i la primera estampada esgotat en tres setmanes, seguida de diverses impressions addicionals. Els drets de traducció es venen a Alemanya (Piper), Suècia (Fòrum), Finlàndia (M'agrada), Dinamarca (Samleren) i Holanda (Atles).

La seva segona novel·la, Spring Sacrifice (335 pàgines), va ser publicada per Gyldendal a l'abril de 2010. Hi ha disponible una sinopsi i una traducció de mostra en anglès.

La tercera novel·la, Nedar amb aquells que s'ofeguen, es va publicar al setembre de 2014, va aconseguir la llista de best-sellers després d'una setmana i actualment ha venut més de 200 000 còpies a Noruega i Suècia. Va ser revisat com probablement la novel·la més fascinant de l'any per Aftenposten, el diari més gran de Noruega. Els drets estrangers es venen a Dinamarca, Suècia, Alemanya, Suècia, Estònia, França, Islàndia, Països Baixos, Polònia i Espanya. Es publicarà a la tardor de 2017 al Regne Unit i Estats Units amb el títol «Els setze arbres del Somme».

 

El llibre de no-ficció de Lars Myttings, Hel ved («Noruec de fusta») és un dels èxits editorials més grans d'Escandinàvia. Es tracta d'una guia «pràctica-lírica» sobre l'ús i l'ornamentació de la llenya, basada en les tradicions noruegues i la nostra ciència moderna en estufes i energies renovables. El 2016, va rebre el premi «Llibre de ficció de l'any» per la British Book Industry.

 

 

 

Des de l'agost de 2011 es venen més de 500 000 còpies a tot el món. El llibre es publica a Dinamarca, Finlàndia, França, Itàlia, Holanda, Alemanya, Estònia. República Txeca, Regne Unit, EUA, Polònia, Espanya, Corea del Sud i, per descomptat, Suècia.