Qui Som?
Cossetània Edicions és una editorial amb seu a Valls creada l'any 1996. Aquesta editorial neix en el sí de l'empresa Imatge-9, SL, que es dedicava a treballs de comunicació però també tenia una divisió de treball de serveis editorials, de manera que es van començar a editar llibres sota el segell de Cossetània Edicions.

Actualment Cossetània Edicions disposa d'un catàleg de més 1.200 títols repartits en una quarantena de col·leccions i edita un centenar de títols l'any. Alguns llibres de l'editorial han obtingut diverses distincions.

Cossetània és una editorial generalista de totes formes en el catàleg hi destaquen per la seva importància les col·leccions que fan referència a excursionisme, turisme, cuina, natura, cultura popular, esports, narrativa i assaig entre altres temàtiques.

L'any 2008 Cossetània conjuntament amb Angle Editorial i Bromera Edicions van crear l'empresa Editors Indepedents en Català, SL, amb la volutat de sumar esforços per posicionar-se comercialment millor en el mercat i per portar a terme iniciatives en el nou món digital. D'aquesta manera el mes de novembre del 2009 van posar en marxa el primer portal de llibres electrònics en català www.edi.cat. A més a més, el gener del 2010 les tres empreses editorials van crear la plataforma comercial Xarxa de Llibres per tal de comercialitzar conjuntament els seus fons editorials a les comarques de parla catalana.

La química és present en gairebé tots els moments de la nostra vida, de la cambra de bany al vehicle, als àpats, o quan estem malalts, o a l’habitatge o en els nostres hobbies. En aquest llibre trobareu cent respostes sobre química, productes i processos químics de cada dia, procurant distingir especialment la terminologia quotidiana de la científica. Moltes preguntes són dedicades a la possible toxicitat de substàncies d’ús general, o a qüestionar les afirmacions publicitàries d’aliments, cosmètics o detergents. Es toquen també temes d’energies renovables o seguretat química, alimentària i cívica. Així, trobareu preguntes, per exemple, sobre l’aigua oxigenada, sobre l’additiu més perillós, sobre l’existència de productes sense química o sobre què és el biodièsel. Un total de 100 preguntes que donen un panorama complet de la química en les nostres vides.

100 PREGUNTAS DE QUIMICA QUTIDIANA per en Claudo Mans

L'exitós format "De 100 en 100" de l'editorial Cossetània ens porta en aquesta ocasió un llibre dedicat a la química, i en concret a la química quotidiana. Al llarg de les seves pàgines, l'obra, escrita en català per Claudi Mans, ens presenta un centenar d'aspectes curiosos i interessants de la nostra vida quotidiana en què la química té el principal protagonisme.

 

Podríem pregunta’ns moltes coses probablement ens haurem fet alguna vegada, per què es fa malbé l'oli de la fregidora ?, quin és la química d'una beguda de cola ?, de què està fet el paper de plata?

 

Contra el que diu l’eslògan, no tot és química. La radioactivitat, la gravetat o l’electricitat són fenòmens que la química no explica, sinó la física. Però és evident que totes les substàncies i tots els objectes materials poden ser descrits per la seva composició —química— i per la seva estructura íntima —química també. No tot és, doncs, quí- mica, però trobem la química pertot arreu. Aquest llibre té per objecte presentar la química quotidiana, és a dir, substàncies, objectes o fenòmens quotidians que la ciència i la tecnologia química ens expliquen. La lectura de l’índex de les cent preguntes ens fa veure l’enorme abast d’aquesta proposta i la limitació que representa disposar només de cent respostes. Des de la cuina fins als medicaments, des dels transports fins al canvi climàtic, des de la química interpersonal fins a l’homeopatia, trobem conceptes químics, ciència química i explicacions químiques. Algunes preguntes poden semblar jocs de paraules: és oxigenada l’aigua oxigenada? (pregunta 10); és destil·lada l’aigua destil·lada? (9); és cendra la cendra dels volcans? (37). D’altres són de la cuina de cada dia: hi ha tòxics a les patates fregides? (30); és perillós el tefló de les paelles? (64); per què hi ha mercuri a la tonyina i no a la sardina? (67). O preguntes de la química “perillosa”: quin és el tòxic més tòxic? (59); quins són els perills del transport de matèries perilloses? (84). I moltes són d’una variada miscel·lània: es poden veure els àtoms? (77); què va ser Marie Curie, física o química? (91); com filtren els protectors solars? (69). I així fins a cent. Les preguntes no segueixen un ordre predeterminat. Hi ha algunes referències creuades per facilitar la relació entre preguntes. Com és evident, l’objectiu del llibre és fer explícit al lector l’enorme quantitat d’informació que ens dona la ciència química, que ens permet 100 química.indd 11 17/10/17 18:24 12 Claudi Mans en bona part explicar la nostra vida quotidiana actual i quines perspectives científiques i tecnològiques de futur hi ha. Efectivament, les noves energies, la nanotecnologia, els nous medicaments, els nous materials, la bioquímica i la biologia molecular són temes i disciplines que es basen en la química. Així, la comprensió de la química és una eina essencial per entendre les bases del món del nostre futur, i el futur del nostre món.