27 anys d esports. Els secrets de la teva' de Jaume Rius i Solé

S’inicià col·laborant en premsa i ràdio al principi dels anys seixanta. Fou fundador i redactor del diari Sport (1979) i del departament d’esports de Televisió de Catalunya (1983), on treballà fins el 2012 i cobrí informacions de bàsquet i futbol especialment. Ha escrit llibres, com Chichi Creus: El petit gegant del bàsquet (1997), Joventut: de la crisi... a la copa (1997), La manipulació del futbol català (2005), Vint-i-set anys d’esports. Els secrets de la teva (2011) i n’ha editat d’altres a través de l’Editorial Jaume Rius. Rebé la insígnia d’or de l’ACB i de la Federació Catalana de Patinatge, entre altres reconeixements.

El llibre que acaba de publicar Jaume Rius, 'Vint-i-set de anys d¿esports. El secrets de la teva ', és un volum en el qual s'expliquen històries viscudes per l'autor en primera persona. Com assegura, "un homenatge a totes les persones del departament, moltes d'elles anònimes, que van participar en un esdeveniment irrepetible: el naixement de TV3".

No és un llibre autobiogràfic, però el que en ell es narra ha succeït. Un fet que Rius, periodista esportiu amb 49 anys de professió a l'esquena, aventura que "no farà molta gràcia a algunes persones que certes coses surtin a la llum, però no em preocupa gens ni mica. Al contrari ".

Rius, que va ser un dels fundadors de SPORT al novembre de 1979, ofereix una visió inèdita de 'la teva' i aporta testimonis de molts dels professionals que han passat pel departament d'esports de Televisió de Catalunya.

Quins van ser els objectius bàsics per a crear TVC? Quin paper va tenir Alfons Quintà, primer director general? I el polifacètic Jaume Roures ... amb Johan Cruyff? Preguntes que es responen en el llibre, que també explica episodis com el primer contracte amb el Barça, els viatges en avionetes i un munt d'anècdotes.

Opinion de valenti fainê

El nostre companys i gran professional jaume Rius, ens ha aportat un llibre que tothom podia pensar en un principi que podía ser biogràfic. Es ben veritat que si  s´expliquen històries hi ha d´haver un objectiu, pero el seu ha estat en aquest llibre “Els secrets de la Teva”, un homenatge a totes aquelles persones que van conviure als diferents departaments de TV3.

Molt d´ells són Companys anònims, alguns segurament no han passat per la seva ment, pero el que si ens recorda aquest llibre és un sobre planejament d´una vida sacrificada a l´Esport, els aconteixements, el companyerisme, a les coses viscudes, a les alegries, als ensurts.

Jaume ens recorda desde el primer moment en que ell va trepitjar una redacció, tot allò que avui fa falta (companyerisme,,ells estat ensenyant a una pila de joves i jovenetes mols de ells volien menjar-se el mon.

 Tan sols els que varen segui el seus passos en triomfat, un mont complicat, viure la noticia, estar al lloc i explicar-la).

Et donem les gràcies Jaume. És un llibre complert on potser no hi són tots els que hi tindrien que estar, pero pocs t´en falten. Una manera de construir periodismo a les persones novells a la que avui la paraula amb la que es coneix és becàris i Becàries del món del periodismo. El llibre ens ha recordat molts d´aquells anysen els que segurament ens hem creuat i retrobat i en el que has fet de Mestre a moltíssimes persones, compartint-les irepartint-les amb totes les redaccions de un món en el que li manca realitat, pluralitat i Sobretot explicar la veritat.

Una abraçada Jaume.