Llibre de contes que tracten de temes variats i fins a cert punt originals: de viatges, d’animals, d’aventures, d’un cert erotisme, de somnis... i en general de successos de la vida del personatge principal.

Centpeus i altres contes

Josep Maria Conill Bayona (Olot, 1943), extècnic municipal de l’Ajuntament de Barcelona.

En la seva breu però intensa vida literària ha guanyat diversos guardons. En destaquen el premi extraordinari de l’agrupament escolta de les Escoles Pies del carrer de la Diputació, pel conte La tercera pota de la llibertat, i el premi Joan Amades en el V concurs literari de l’Ajuntament de Gurb, pel conte La inconsciència negra d’en Little John.

Alguns dels contes continguts en aquest recull també han estat distingits en altres certàmens. És el cas de La cuina econòmica, El ganxo d’esquerra, Empassar-se la indignació, La fulla emportada pel vent, Aventura entre llençols, La hipertensió secundària, Burlesca compartida i La recuperació.

També ha publicat la novel·la El ball de gala (2009).

El principal personatge d’aquestes històries és en Josep Maria, acompanyat sempre d’amics, pares, oncles i, d’una manera especial, de la seva dona, la Patrícia.

El temps cronològic de les històries que desenvolupen els contes va en paral·lel a l’ordre de col·locació. Així es pot repassar, a través d’elles, l’adolescència, la joventut i la maduresa d’en Josep Maria. La geografia de tots ells: Olot, Barcelona i, més enllà, escenaris diversos provinents de múltiples viatges.

Un tema transversal, majoritari, és l’ànsia de millora i de perfecció que tenen els personatges.

L’obra mostra una notable variació de temes i registres, sempre presentats amb un to amè i humorístic.