Ediciones Calígrafo somos una pequeña editorial nacida a finales del 2011, con sede en Figueres (Girona).

En estos momentos de crisis política, económica y social, creemos que una editorial independiente, que selecciona cuidadosamente los libros que ofrece a la consideración de sus lectores, tiene un importante rol a jugar como referente cultural. Y con esta idea trabajamos.

Queremos que nuestros libros sean interesantes no sólo por el contenido sino que también cuidamos la edición para crear unos productos de calidad, atractivos visualmente. Así, tanto el diseño como las portadas irán a cargo de artistas con un recorrido propio en sus campos respectivos.

Rehuimos voluntariamente la especialización temática para no tener que renunciar a ningún libro que creemos interesante. Nuestra producción editorial se articula alrededor de 4 colecciones: Poesía / Canción, Narrativa, Ensayo y Singulares.

Sempre he considerat les meves lletres de cançons com poemes. A partir d'aquesta premissa, autèntica declaració d'intencions d'un dels personatges més destacats de la cultura catalana, Pau Riba reuneix en aquests volum algunes de les seves millors lletres de cançons. La selecció ha anat a càrrec d'amics i companys músics de Pau Riba, que explica amb detall les circumstàncies que van envoltar la seva creació tant en el vessant més personal i humà com el especte musical i professional. Són vint cançons que conformen un univers extremadament personal de qui ha estat considerat una de les icones de la música catalana.

Pau Riba en vint cançons

Ramon Moreno López
Torroella de Montgrí, 1967

Va estudiar dret i és editor i escriptor especialitzat en música i cultura. Ha col·laborat tant en premsa escrita com en ràdio i televisió.

Col·labora en diferents mitjans com Diario de Mallorca, El Temps, Bonart, Revista de Girona, Enderrock ... Coordina les pàgines de llibres del digital Directe.cat i és redactor en cap de la revista Encesa Literària.

És autor del llibre Diccionari dels Beatles, traduït al francès, i director del festival

Ramon Moreno, l’autor del llibre, a partir  de converses llargues i pausades amb el cantautor, dibuixa la trajectòria vital i poètica d’aquest personatge polièdric, que es va iniciar com a cantant de folk i que, més endavant, va fer un pas més contundent cap a la música rock i va crear nous espais de progressisme underground.

Pau Riba va ser una rock star i una icona més enllà de casa nostra, però mai no ha deixat de ser un personatge especial, inquiet i convençut de la seva genialitat, epicentre del seu propi món creatiu. Les seves composicions es mouen entre la revolta contra el sistema establert i la bellesa dels sentiments. A la manera del seu admirat Bob Dylan, lletra i música són indissociables.  

Hi ha molts Pau Riba, els quals es reflecteixen en aquest llibre: el dissenyador de portades de disc, el poeta, el cantautor, el roquer, l’escriptor, el periodista, l’actor, el creador i agitador cultural... Incisiu i provocador, inconformista i potser insatisfet, ha conduït  el seu destí al marge de modes i opinions predeterminades, tal vegada, precisament, abamb la voluntat de crear ell tendència esdevenir un referent.

 

Els orígens d’aquest llibre cal buscar-los en la voluntat dels editors d’Edicions Cal·lígraf de fer una mirada a la música de Pau Riba a través de la poètica de les seves cançons. Pau Riba és, efectivament, un dels compositors més importants de la música catalana i alguns dels seus temes han deixat de ser propis per passar a formar part de l’imaginari col·lectiu. Pau és un «treballador de la cançó», com cantava Leonard Cohen, i ens ha deixat temes memorables com «Noia de porcellana», «Taxista», «L’home estàtic», «La flor del taronger», «La meva pinta» i tantes altres. Les seves cançons es mouen entre la revolta contra el sistema establert i la bellesa dels sentiments. A la manera del seu admirat Bob Dylan, lletra i música són indissociables, i l’esperit de Pau Riba és present en cada un dels seus discs i en cada una de les seves cançons. Pau es reinventa en cada disc. Ell mateix ha dit que no ha sabut o pogut mantenir aquella fórmula d’èxit que es va repetint amb cada nou elapé. Cada producció és un món diferent en ell mateix i, en molts casos, se situa en l’extrem oposat del seu disc anterior. Pau Riba és una persona inquieta, que es reinventa constantment, que té una infinitat de mirades a la realitat i al seu món per oferir als seus seguidors, per obrir nous camins musicals i noves perspectives vitals. Potser per això no ha publicat mai un disc de grans èxits, un recull de les seves cançons més emblemàtiques, amb aquella voluntat de no mirar mai al passat i sempre mirar al futur; un fet que, en tot cas, no deixa de ser sorprenent en un músic de la seva dimensió. Pau Riba va ser cantant de folk per fer després un pas més contundent cap a la música rock i obrir nous espais de progressisme underground; va ser una rock star i una icona, més enllà de la llengua, que sempre ha estat el català. Però mai no ha deixat de ser Pau Riba, el personatge especial, inquiet i convençut de la seva genialitat, epicentre del seu propi món creatiu. Hi ha molts Pau Riba en Pau Riba: el dissenyador de portades de disc, el poeta, el cantautor, el roquer, l’escriptor, el periodista, l’actor, el creador i agitador cultural... Incisiu i provocador, inconformista i potser insatisfet, ha conduït el seu destí al marge de modes i opinions predeterminades, tal vegada, precisament, amb la voluntat de crear ell les modes i esdevenir un referent. Aquest llibre no és ni vol ser una biografia del personatge. Però la seva música, les seves cançons, no es podrien entendre sense esmentar alguns aspectes referencials de la seva trajectòria vital.

RAMON MORENO:- PAU RIVA EN 20 CANCIONES

 

Ramon tu que et uneix una gran amistat amb Pau Riba tant et va impressionar els seus poemes i cançons que li escrius un llibre explica'ns una mica per què i per a què?

 

La idea era unir música i poesia, fer una mirada a la música de Pau Riba a través de la poètica de les seves cançons. En Pau Riba la frontera entre músic i poeta és pràcticament inexistent, i de manera oportuna podem dir que és un poeta que canta. Reivindicació, revolta, inconformisme i poesia marquen la seva carrera, així que la pretensió era fer un dibuix de la seva obra i personalitat a través de les seves cançons més emblemàtiques, sense voler, però, fer-ne una biografia estricta, però sí oferint una imatge complerta de la seva obra.

 

Creus que la gent el coneix poc o el té oblidat per alguna cosa?

 

Com tots els grans mites Pau Riba sempre està present. Moltes de les seves cançons formen part del nostre imaginari col·lectiu, com «Noia de porcellana», «Taxista», o «L’home estatic», per citar-ne algunes. Segueix fent concerts i actuacions i els seus discos són valorats també entre els joves músics.

 

Has tingut converses llargues amb el poeta PAU RIBA i estic segur que algunes intimitats t’ha contat. Pots explicar-nos alguna que no sigui tan íntima, o en el teu llibre expliques més o menys tot el dit per a aquell que ho vol llegir?

 

El llibre no pretenia ser, com he dit, una biografia estricta, per la qual cosa les converses es van centrar en les seves cançons i en els seus discos. Tot i això és evident que en un cantautor les circumstàncies personals, les inquietuds, les idees..  hi són ben presents. Al llibre Pau fa una mirada a una bona part de la seva vida i crec que ha estat prou sincer en explicar les seves relacions de parella, la relació que ha mantingut amb els seus músics, el paper de les drogues en un moment determinat de la seva vida, tot en relació sempre a la seva creativitat musical. Crec que ha mostrat una transparència i sinceritat que són d’agrair i així he intentat traslladar-ho a les pàgines del llibre.

 

Ramon perquè remarques tant la seva personalitat?

 

Com en tot músic, i encara més en el cas dels cantautors, la personalitat, les vivències, les inquietuds, les circumstàncies personals i els fets que es va trobar a la vida es traslladen a les seves cançons i els seus discos. Jo, la donya i el gripau és el fruit de la seva estada a Formentera i de la seva filosofia de vida en aquell moment. Licors o Amarga crisi, són fruit també de les seves circumstàncies del moment, de les seves relacions de parella, de la seva visió del món i de la música. El disc Cosmossoma és fruit de la relació amb els seus fills, Caïm i Pauet, integrants de Pastora i de les ganes que sempre ha tingut Pau Riba d’experimentar, en aquest cas amb la música electrònica. Vida i obra en Pau Riba van íntimament relacionades.